C
ultaZym
 

Planten groeien het best op een plek waar een goede verhouding bestaat tussen voedingsbodem en plantbehoefte, omdat ze daar het hoogste rendement kunnen halen uit de aanwezige mineralen en nutriënten. Een gezonde plant zal ook beter aan de sterke concurrenten, zoals pathogene schimmels, weerstand kunnen bieden.

CultaZym biokatalysator is een uiterst belangrijke, natuurlijke, katalysator van plantafvalstoffen. Het is een hoogwaardig biotechnologisch enzymproduct verrijkt met een aantal belangrijke co-enzymen die de enzymactiviteit nog optimaler laten verlopen. Tevens is het product verrijkt met een aantal vitaminen en mineralen die een rol spelen bij het transport van vrijgekomen voedingselementen, en vitaminen die de celwand versterken. Door het gebruik van CultaZym wordt de weerstand van de plant verhoogt, de wortelgroei gestimuleerd en wordt de bodem of het substraat gereinigd van dood plantmateriaal. Door de afbraak van de dode plantcellen in de bodem komen ook de voedingszouten in voor planten direct opneembare vorm weer vrij. De vrijgekomen suikers stimuleren snel en doelmatig het bacterieleven in de bodem of het substraat.

CultaZym is geschikt voor alle soorten groeimediums, zoals steenwol, vlokken, aarde, perliet, pu-matten, kokos, enzovoort. Het kan probleemloos met elke voedingsoplossing gemengd worden.

CultaZym
⦁ breekt dood plantmateriaal in de bodem of het substraat af;
⦁ bevordert het natuurlijk microbieel leven en herstelt bodemstructuren;
⦁ neemt de voedingsbodem weg voor pathogene schimmels en bacteriën;
⦁ bevordert wortelgroei en bevordert opname van mineralen;
⦁ is samengesteld uit een groot aantal enzymen en specifieke vitaminen;
⦁ is niet giftig en absoluut milieuveilig;
⦁ is geschikt voor alle soorten groeimediums;
⦁ kan met elke voedingsoplossing gemengd worden.

CultaZym heeft in de praktijk aangetoond een sterke, gunstige invloed te hebben op het microbieel leven in de bodem. Een goed ontwikkeld microbieel leven in het wortelmilieu van het gewas is zeer belangrijk voor de opname van mineralen en spoorelementen. Tevens laat de praktijk een sterkere wortelgroei zien, dit bewijst dat de plant dankzij het verbeterde wortelmilieu meer energie beschikbaar heeft. Door de verbetering van het wortelmilieu wordt de weerstand van de plant aanzienlijk verhoogd waardoor de plant minder vatbaar is voor ziekten. Voor optimale wortelgroei heeft de plant voldoende en zo nodig extra energie nodig, chlorofyl speelt een belangrijke rol in dit proces. Voor een verhoging van het chlorofyl gehalte in de bladeren raden wij het gebruik van CultaCyl aan.

Dood plantmateriaal in de bodem ontstaat bijvoorbeeld door afsterven van wortels na de oogst, na het snoeien of bij het verwijderden van onkruid. Dit dode materiaal kan voor veel problemen zorgen omdat het een voedingsbodem is voor veel pathogene schimmels en bacteriën. Met de omzetting van het dode plantmateriaal wordt de voedingsbodem voor veel pathogenen weggenomen. De door katalysatie vrijgekomen voedingsstoffen bestaan voor een deel uit voor planten direct opneembare nutriënten. De overige vrijgekomen stoffen, waaronder suikers, zijn op hun beurt een ideale voeding voor essentiële rhizobacteriën. Rhizobacteriën spelen een belangrijke rol bij de opname van nutriënten en spoorelementen bij planten, de vorming van (haar)wortels en bij de weerstand van de plant tegen zouten, hitte, stress, droogte en zware metalen.

Gebruik
Start: 5 liter of 5 tabletten per hectare.
Onderhoud: 2 liter of 2 tabletten per hectare per week.

  Praktijkervaringen
 


J van Noort uit Rijnsbrug
Teelt: Hyacintenteelt (kleinsoort)
Probleem: Pythium
Behandeling: Cultazym biokatalysator
1 jaarlijks augustus/september (na het rooien) 70L per 3000m²
2 voorjaar (april) tijdens lichte regen 40L per 3000m²
Resultaat: Meer opbrengst, 15% meer gewicht.
Niet geïnjecteerde wortelstelsel was erg goed, terwijl voor de CultaZym behandeling de wortels erg slecht waren. het land was eigenlijk uitgeput en niet meer geschikt voor Hyacinten teelt.
Op het bedoelde en behandelde perceel wordt nu al voor de 10e maal gedurende 25 jaar Hyacinten geteeld.
Conclusie: Dankzij de regelmatige CultaZym behandeling is het mogelijk gebleken de pythium druk zodanig te verlagen, dat er een meerjarig Hyacinten teelt met goede resultaat op hetzelfde land mogelijk blijft.

Van Dijk uit 's Gravenzande
Teelt: Limonium pionier
Probleem: Verticillium en Pythium
Voor de toepassing van Cultazym was mijn krop bijna dood. Ze hadden en erg donkere kleur met veel bruine bladeren. Een maand na de behandeling met CultaZym begonnen de planten weer te groeien. Na 4 maanden was het duidelijk dat de planten waren gered, en dat er volgend jaar weer bloemen geoogst kan worden.

J.J.M. Vijverberg uit Wateringen
Teelt: Lisianthus (Eustoma russelianum)
Probleem: Pythium, rhizoctonia, phytophtora
Eerste gebruik van CultaZym: 20 liter on 1250m², gevolgt door een 2e toepassing 2-3 weken na het planten en voor het knopvorming (20 liter op 2500m²).
Bacteriële activiteit is toegenomen van 37% in december naar 57% in july. De grond wordt niet meer gestoomt in de tussenperiode. Chemische fungicides worden niet meer gebruikt. Het krop groeit beter en geeft geen verlies meer. Ook wordt groeit het nu langer dan voorheen, van 50cm naar 70cm.

N.L. v.d. Houwen uit 's Gravenzande
Probleem: Aster in vollegrond
Deze groeier was erg positief over de resultaten. Hij vertelde ons dat de planten en bloemen een betere kleur hadden gekregen, met langere wortels en een verbeterde weerstand.

P.H.M. Ammerlaan uit Schipluiden
Probleem: Dianthus caryophyllus op cocos
Na 4 maanden was er meer stikstof in de bodem gemeten. Doordat Cultazym de cellulose van dood plantmateriaal afbreekt, kunnen de micro-orgranismen beter groeien en helpen om de rest van het organisch materiaal af te breken. Zo komt er meer voedingsstoffen vrij voor de planten, vooral stikstofverbindingen.

Agro Plant uit Roelofsarendsveen
Probleem: Rhizoctonia
Na 6 maanden waren er geen infecties meer. Rhizoctonia schimmels zijn verdwenen.

Terug naar de Homepagina

 

Download PDF

Onderzoek

Download PDF

 
 
 
  Contact: Wat wij doen: Pagina's: Partners:
 
Veha Agro BV
Wanraaij 45
6673 DM Andelst

+31 651 494 594

K.v.K. centraal Gelderland
K.v.K. nr. 09134636
B.T.W. nr. NL 8116.71.756.B01

> productontwikkeling
> productie
> verpakken
> logistiek
> bio- organische producten