M
ilvri Garlex
 

Heel veel bloemen, vruchten en knollen of bollen hebben behalve een sierwaarde vaak ook een symbiose effect ten opzichte van elkaar, of dragen stoffen in zich die op andere gewassen een effect hebben. Soms bevatten deze gewassen stoffen die op ziekten en/of plagen van andere gewassen op z'n minst een gunstig effect hebben. Een van deze gewassen is knoflook. Knoflook (Allium sativum) heeft, dank zij zijn specifieke geur, een sterk verdrijvende werking op insecten. Hoe kunnen we deze gunstige eigenschappen gebruiken in de tuinbouw?
Bekend is dat met name trips een groot probleem in een aantal teelten is. Zo kan het verdrijvende effect van knoflook extract in combinatie met een gangbaar bestrijdingsmiddel tegen trips goede resultaten opleveren. De werking is dan als volgt: eerst wordt de trips uit de plant verdreven waarna een (chemisch) bestrijdingsmiddel het karwei afmaakt. We maken tevens gebruik van het feit dat insecten een reukvermogen hebben dat vele malen beter is dan dat van de mens. Een zeer geringe hoeveelheid van de stof is veelal dan ook voldoende om het insect te verdrijven zonder dat er een merkbare geur achterblijft.


De karakteristieke geur van knoflook ontstaat als de cellulaire structuren worden verbroken. Het zwavel-bevattende bestanddeel alliine wordt dan enzymatisch in allicine omezet.

Ons knoflook extract wordt verkregen door verse, versneden en gefermenteerde knoflook bollen enkele maanden in zuurstofvrije tanks op water met tien tot vijftien procent alcohol te zetten (polaire extractie). Daarna volgt een a-polaire extractie. Ook de andere toevoegingen zijn altijd verkregen uit vers plantmateriaal.

Wat doet Milvri Garlex nog meer:
Aangetoond is bijvoorbeeld dat knoflook extract met succes preventief inzetbaar is tegen bijvoorbeeld:

  1. bacterie rot bij aardappelen;
  2. vaatziekte, vetvlekkenziekte en vlekkenziekte bij bonen; - kurkziekte bij gladiool;
  3. pseudomonas, vruchtvuur en meeldauw bij komkommer;
  4. bacterie rot, bladvlekkenziekte, fusarium voetziekte bij tomaten; - koprot bij ui;
  5. enkele andere fusarium en verticilium soorten;
  6. wortelknobbelaaltje;
  7. zwartnervigheid bij kool;
  8. iepenziekte;
  9. kastanjeziekte;
  10. en nog andere problemen.

Verse knoflook bevat gemiddeld:
1500 - 28000 ppm Allicine 5000 - 10000 ppm Alliine
Dosering:
1 liter per hectare per week.
Een tray-behandeling vóór het planten, 2 á 3 liter per 100 liter water, bij een gebruik van 5 liter water per 100 m2. Als spuitvloeistof: 50 ml op 1 liter water.


 

Terug naar de Homepagina

 

Download PDF

 

Onderzoek

 

 

 
 
 
  Contact: Wat wij doen: Pagina's: Partners:
 
Veha Agro BV
Wanraaij 45
6673 DM Andelst

+31 651 494 594

K.v.K. centraal Gelderland
K.v.K. nr. 09134636
B.T.W. nr. NL 8116.71.756.B01

> productontwikkeling
> productie
> verpakken
> logistiek
> bio- organische producten